BIOGRAFIE
DORA ALINA ROMANESCU- SAVETA BACHIS- GEORGESCU
Saveta Bachis a vazut lumina zilei in comuna Rebra din judetul Bistrita Nasaud in prima zi a lunii noiembrie, intr-o familie modesta dar inzestrata cu deosebite calitati morale. Pana la varsta de 9 ani s-a bucurat de frumusetea si libertatea copilului de la tara cu mijloace materiale reduse , dar cu bucuria de a alerga desculta prin iarba mangaiata de roua diminetii, prin colbul drumului, prin padurea care-i racorea trupul firav , dar plin de neastamparul varstei.
Primele clase primare le-a absolvit in Rebra iar apoi din cauza unei boli necrutatoare si-a continuat studiile la Scoala Sanatoriala din Mangalia, pana la terminarea clasei a IX a. Intorcandu-se in tinutul natal urmeaza Liceul George Cosbuc din Nasaud iar apoi Institutul Pedagogic de Educatoare din Bistrita.
Aici descopera ca iubeste foarte mult copiii, iar profesia de educatoare i se potriveste precum o manusa. Ca proaspata absolventa profeseaza patru ani in comuna natala, apoi se transfera la o gradinita tocmai in Mangalia, la celalalt capat de tara, intr-un alt tinut mirific, binecuvantat de Dumnezeu. Ca tanara educatoare citeste mult , isi creeaza o lume a ei , in care visele se implinesc , oamenii sunt buni, dragostea este pura, iubirea zambeste de pretutindeni. Confruntarea cu realitatea dura a vietii face din ea o luptatoare, o mama iubitoare si o femeie dornica de o familie in care valorile morale sa fie prezente. “A fost o sansa pentru mine”- spune Saveta Bachis “pentru ca Dumnezeu mi-a indrumat pasii spre taramul Tineretii fara Batranete, unde puritatea , inocenta , candoarea mi-au umplut sufletul. Iubesc tinutul natal , dar in acelasi timp am un deosebit respect pentru zona Dobrogea, in special pentru Mangalia, oras care m-a adoptat in anul 1975”.
Se casatoreste cu maistru militar din Marina Romana Georgescu Nicolae, este mama a doi baieti, care pentru ea sunt bucuria cu care Dumnezeu a binecuvantat-o si i-a dat rostul, puterea, dorinta , implinirea, dragostea de a trai.
Departe de tinutul natal , de familie si prieteni, munceste din greu pentru a-si face un nume, pentru a fi apreciata si respectata.
Din anul 1989 si pana in prezent este director la Gradinita P.N. nr.2 Mangalia, iar intre anii 2000-2004 a fost consilier in Consiliul Local Mangalia.
Munceste mult pentru a se afirma pe plan profesional, isi ia toate gradele didactice, participa la cursuri de perfectionare , se implica in proiecte educative, participa la simpozioane la nivel de municipiu, judet, national si international.
Munca ei este rasplatita cu diplome de onoare, de excelenta, cu diferite premii speciale sau de participare la proiectele pe care le-a initiat sau coordonat.
Dintre multitudinea acestor premii amintim:
- Presedintele Romaniei Confera Medalia “Meritul pentru Invatamant” in clasa a III a Doamnei Saveta Georgescu
- Diploma de excelenta din partea Primariei Mangalia cu ocazia Zilei Educatiei
- Diploma Gheorghe Lazar clasa I
- Diploma de excelenta pentru activitatea desfasurata in ultimii 25 ani la catedra oferita de Ministerul Educatiei si Cercetarii
- Nominalizarea educatoarei Saveta Georgescu la premiile Remus Opreanu
Daca oamenii din Mangalia vorbesc cu respect despre educatoarea Saveta Georgescu, in acelasi timp specialistii in domeniul scrisului literar o apreciaza din ce in ce mai mult pe prozatoarea Dora Alina Romanescu.
Saveta Georgescu publica in 27 iulie 2002 romanul “Dealul Comorii” pe care il semneaza cu pseudonimul Dora Alina Romanescu. Romanul este drama unei tinere care isi duce viata in spatele usilor inchise , acceptandu-si destinul ca pe o sentinta a propriei existente.
Pe 5 decembrie 2004 publica cel de-al doilea roman, intitulat “Distante”, in care aduce un omagiu parintilor sai si dascalilor din comuna Rebra si din Tinutul nasaudean. Publicat la editura Cartea Romaneasca din Bucuresti, despre romanul “Distante” criticul literar Ion Rosioru spune ca este “ Un roman basmic , o sarabanda a destinelor sinuoase”.
La inceputul anului 2006 a publicat cel de-al treilea roman “Elmira Mahmudi- o lacrima pentru eternitate” despre care prozatorul Ovidiu Dunareanu spune: “ Romanul este o fereastra deschisa spre universal scolii, a vietii de liceu . Cartea aduce in prim plan lupta teribila impotriva unei boli nemiloase , dar in acelasi timp si un elogiu adus vietii.”
In luna iulie a aceluiasi an publica romanul „Gara Centrala”.” … romanul al Dorei Alina Romanescu este de o factura literara noua. O carte tulburatoare scrisa cu forta, iubire, bucurie.” comenteaza poeta Emilia Dabu
In luna octombrie 2008 publica romanul „Blestem”. Ovidiu Dunareanu afirma ca: „ acest al cincilea volum al Dorei Alina Romanescu configureaza destinele dramatice , neinduratoare, impresionante a doua femei, mama si fiica, Victoria si Ana din tinutul muntos , acoperit de paduri fabuloase, Rebra, din zona Nasaudului. Captivant , scris cu emotie si intelegere, avand numeroase momente tensionate ce se intrepatrund cu povesti de dragoste, “Blestem” , propune o lectura atragatoare despre soarta, noroc, fericire si hotarari care schimba esential vietile unor oameni”.
In luna decembrie, 2008, in preajma Sarbatorilor de iarna publica romanul „Marturii de iubire”.
Pentru activitatea sa literara scriitoarea Dora Alina Romanescu primeste:
- Diploma de onoare din partea Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor
- Diploma si medalie din partea Primariei Mangalia pentru intreaga sa activitate literara
- Diploma de onoare de la Clubul Artelor Solteris la care activeaza si este membru inca de la infiintarea acestuia
- Diploma de excelenta din partea Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania si ISJ Buzau pentru indelungata activitate profesionala si literara
- Diploma de onoare pentru contributia deosebita adusa la organizarea manifestarii dedicata cartii “Merita sa citesti” si promovarea valorilor traditionale si universale- de la Scoala D.I.Ionescu Calvini- Buzau
Scriitoarea Dora Alina Romanescu marturiseste: “Scriu despre oameni si locuri dragi. Scriu cu usurinta, vad cu ochii mintii evenimentele si faptele descrise, si traiesc cu sufletul sentimentele eroilor mei. Cred in dreptate si adevar, in cinste si puritate, imi iubesc familia , cred ca nimic nu este intamplator in viata, ca am o stea “norocoasa”, ca sunt ocrotita de puterea divina. Cred in surasul norocului , in fericirea care apare cand orice speranta pare in zadar. Visez sa ajung cunoscuta in literatura romana, muncesc cu seriozitate si ma bucur enorm de orice pas cat de mic pe care il fac in acest domeniu. Ma simt un om implinit si imi doresc ca Dumnezeu sa-mi dea puterea de a mai scrie, indeplinindu-mi astfel un vis tainic, acela de a darui oamenilor o particica din sufletul meu , atat cat voi trai. Imi iubesc cititorii si sunt fericita ori de cate ori primesc mesaje cu impresii despre romanele mele.”
0 comentarii: