Dora Alina Romanescu

luni, 31 ianuarie 2011

INTERVIU ACORDAT DE SCRIITOAREA DORA ALINA ROMANESCU LA CONSTANŢA



Multumim pentru acest material lui Laura N.

Laura N. spunea :

"FUEGO ARE O ALTĂ AURĂ ... ESTE MULT ... MULT ... MULT MAI IUBIT ..." - Dora Alina Romanescu - Constanţa 09.12.2010
D.na Dora Alina Romanescu a văzut această aură deasupra capului acestui artist ... atunci când, nu de mult, la întrebarea care i-a fost adresată: Cine eşti dumneata, Fuego? Paul Surugiu - Fuego i-a răspuns "cu o voce uşor tremurândă: Viaţa mea este asemenea unei călătorii cu trenul! Nu de mult am citit o carte care m-a impresionat profund deoarece viaţa era comparată, aşa cum am spus, asemenea unei călătorii cu trenul." Atunci s-a născut o carte superbă, "GARA CENTRALĂ", care povesteşte un parcurs din viaţa artistului, în trenul vieţii, în călătoria viitorului şi a speranţelor ... Vă rog să citiţi "Gara Centrală" şi "Mărturii de Iubire", voi iubitorii acestui artist, pentru că acolo îl veţi regăsi pe el, cu bucurii şi cu tristeţi, cu iubiri şi cu doruri ...
Aşa este D.na Dora Alina Romanescu, anii trec şi Fuego acum ... parcă are o altă aură ... o altă lumină ... care ne pătrunde mai adânc în suflet cu căldură şi dragoste de frumos.
Ca şi Domnia voastră şi noi avem convingerea că astăzi artistul Fuego este mult ... mult .. mult mai iubit de români ...
Noi vă mulţumim, pentru tainele pe care ni le destăinuiţi şi vă urăm multă, multă sănătate cu putere în gânduri frumoase şi cu blândeţe în cuvânt.

0 comentarii:

vineri, 21 ianuarie 2011

REBRA, ÎN ROMANELE ALINEI ROMANESCU - articol aparut in "Rasunetul de Bistrita"-21.01.2011


Dora Alina Romanescu îşi măsoară dorul de meleagurile natale prin arta minunată a scrisului său. Ţinutul Năsăudului este plaiul mioritic care i-a încântat copilăria şi i-a deschis fereastra sufletului spre frumuseţea datinilor şi obiceiurilor pe care şi le-a pus merinde , atunci când a plecat de la munte la mare.
Romanele sale sunt incursiuni în viaţa satului, poartă amprenta unor atente investigaţii în psihologia umană. Prin aceste scrieri , ea se întoarce acasă, la vatra părintească, pentru că aici e felia ei de viaţă şi o retrăieşte aevea prin toate rădăcinile fiinţei sale.
Romanul său de început,, Dealul comorii’’cu accente autobiobrafice are ceva din mesajul rebrenian, este o poartă deschisă spre legendă, iar personajele îşi urmează drumul firesc al destinului lor.
Comuna Rebra se află pe valea cu acelaşi nume , într-un peisaj asemănător celui din descrierile lui Sadoveanu.,, Cine doreşte să cunoască un ţinut în care frumuseţea virgină îţi dă fiori, trebuie să-şi îndrepte paşii spre Rebra’’, spune autoarea. Aici s-a născut ea, cea care va pune în potirul sufletului său dragostea de oameni, credinţa şi speranţa de mai bine, împlinirea idealurilor sale.
Acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu este spaţiul în care se derulează acţiunea romanului, intitulat sugestiv ,,Blestem’’,tipărit în anul 2010, în Editura,, Pescăruş’’din Mangalia.
Ca într-o adevărată monografie sătească, găsim aici file de istorie, descrieri etnografice, elemente de toponimie locală, obiceiuri şi datini, toate puse într-o armonie perfectă şi îmbrăcate în haina epicului de-o aleasă măiestrie artistică. Pagini emoţionante sunt dedicate celui mai important eveniment din viaţa omului, nunta., aşa cum se desfăşoară pe Valea Rebrei , cu toate splendorile ei tradiţionale. Sărbătorile creştineşti sunt învăluite de nostalgia copilăriei , oferindu-ne adevărate pelicule din viaţa satului.
,, Rebra este un colţişor de rai pe care Dumnezeu şi l-a dorit să rămână aşa cum l-a zămislit’’.
Dora Alina Romanescu are sufletul deschis pentru satul său natal, iubeşte oamenii şi scrie sub semnul acestei iubiri, creionează portrete, ne poartă prin labirintul sufletului lor, ca un psiholog cu reale calităţi profesionale. Personajele sunt luate, în mare parte din lumea reală şi pot fi recunoscute după numele lor : Ştefan Danci, actualul primar al comunei, preotul Nedelea Teodor, Vasile Bîrte, directorul şcolii, Ştefan Bachiş, profesor, precum şi altele din lumea obişnuită şi nu în ultimul rând, Victoria şi Ana, mamă şi fiică, ale căror destine au ceva tulburător care dă valoare de simbol acestui roman..
Aşa cum apreciază şi profesorul dr. Vasile Tutula, romanul ,,Blestem,, este o ,,construcţie interesantă, în care se combină meditaţia, realismul cu romantismul şi spiritul postmodernist’, la care aş adăuga că este un model existenţial al cestei comunităţi., este un roman al unui spaţiu şi nu a unui timp.
Peisajul rebrenian apare în toate ipostazele anotimpurilor, fiind realizat printr-un limbaj artistic care o consacră în lumea scrisului ca pe o adevărată valoare.
,, În mijlocul lunii august, natura acestui ţinut parcă încremenise de atâta bine. Soarele mângâia cu razele sale calde, dealurile, văile, pădurea, iar când fierbinţeala devenea prea puternică, vântul îşi lua evantaiul şi-l mişca leneş dintr-o parte în alta, iar cerul trimitea câte un norişor năzbâtios să-şi reverse lacrimile peste toată suflarea pământului, să-l răcorească şi să-l mai trezească din amorţeala profundă în care căzuse’’.
Romanul ,,Distanţe’’completează imaginea comunei Rebra. Evenimentele sunt aranjate în câteva simetrii, fapt pentru care şi acţiunea se desfăşoară pe planuri diferite. Cititorul este purtat cu uşurinţă de la munte la mare, de la sat la oraş şi îi oferă posibilitatea să descopere întâmplări mai mult sau mai puţin obişnuite. Un capitol aparte îl constituie lumea şcolii din Rebra, cu dascălii săi harnici printre care s-a aflat şi ea cu mulţi ani în urmă.
Dora Alina Romanescu este plină de sensibilitate, are fineţe stilistică, realizează o proză memorabilă în care spaţiile epice se îmbină armonios cu cele lirice şi toate la un loc sunt rezultatul talentului şi hărniciei scriitoriceşti de care dă dovadă. Rebrenii, trebuie să fie mândri că au un reprezentant de seamă în lumea culturii româneşti.

0 comentarii:

“Arta înseamnă o stare de graţie” - interviu cu Iulian Popescu, general manager Editura Pescăruş - Articol aparut in "Rasunetul de Bistrita"- 14.01.


Ce este educatia literara?
-Un proces continuu (sau cel puţin aşa ar trebui să fie), de care fiecare dintre noi este responsabil. Nu mă refer doar la responsabilitatea adulţilor de a le deschide celor mici uşa către lumea magică a cărţilor, ci şi la responsabilitatea fiecărui individ faţă de sine, de a nu pierde contactul cu lectura. În ciuda fluxului abundent de informaţii din zona online, cărţile rămân – şi cred că vor rămâne pentru mult timp de acum înainte – o necesitate şi, în acelaşi timp, o formă de exprimare a spiritului umanităţii, a civilizaţiei moderne contemporane.
-Cum este privită litera azi?
-În niciun caz cu lipsă de interes. Cel puţin asta cred, altfel nu aş fi înfiinţat o editură. Evident, depinde foarte mult şi cărui segment de public te adresezi. Noi, spre exemplu, avem colecţiile foarte bine definite. Sunt colecţiile de cărţi pentru copii, pe care le-am conceput cât mai educative şi, în acelaşi timp, atractive pentru segementul de vârstă căreia ne adresăm şi sunt colecţiile dedicate celor mari – Self Connect, Clubul Părinţilor, Gastronomik. În general, publicul nostru este unul care apreciază informaţia, este atras de cărţi – nu le cumpără doar pentru a umpe rafturile bibliotecii de acasă.
Revenind la întrebare, cred că publicul român este interesat de carte, poate nu atât de mult de ficţiune, cât de cărţile cu tentă practică. Este un interes dictat şi de stilul de viaţă pe care îl ducem astăzi, de problemele cu care ne confruntăm aproape zilnic şi la care oamenii caută soluţii.
-Ce este arta?
-Sincer, nu cred că sunt în măsură să dau un răspuns la această întrebare. Nu sunt nici filosof şi nici critic de artă pentru a mă aventura în a da definiţii de o asemenea anvergură. În plus, cred că foarte mulţi comit eroarea de a confunda un publisher – care, în esenţă, este un om de afaceri – cu un om de cultură. Evident, există şi cazuri în care cele două etichete se suprapun şi avem un exemplu sau două chiar aici în România, dar nu se aplică şi în situaţia de faţă. În schimb, vă pot răspunde la întrebare din punctul de vedere al consumatorului de artă. Dincolo de definiţii, pentru mine arta înseamnă o stare de graţie la care se poate ajunge indiferent de domeniul în care te afli.
-De ce v-aţi gândit la o editură?
-De ce nu? Este un domeniu în care am cumulat experienţă şi de care am prins drag. În plus, e vorba şi de umila contribuţie pe care o pot aduce eu culturii din România. Ne axăm strict pe un conţinut editorial relevant publicului din România şi, spre deosebire de celelalte edituri, ne propunem să evităm produsele editoriale lipsite de fond de pe piaţa românească, publicând şi promovând cărţi care să răspundă eficient nevoilor cititorilor români. Astfel, titlurile publicate sub sigla noastră se adresează unui public divers, uniformizat însă de spaţiul socio-cultural românesc.
-Prima întâlnire cu un scriitor. Unde a fost?
-Dacă îmi aduc bine aminte, prima întâlnire cu un scriitor a fost la o lansare de carte.
- Susţin instituţiile de cultură scriitorii?
-Din păcate, prea puţin. De altfel, nu cred că se poate trăi din scris, mai ales în România. Dar asta o ştie oricine. Scriitorii români sunt prea puţin băgaţi în seamă, prea puţin promovaţi, uneori ignoraţi de chiar instituţiile care ar trebui să îi ajute. Editura pe care am înfiinţat-o îşi propune să facă notă contrastantă cu restul celor care ar putea schimba ceva pe scena literară românească.
-Care sunt câteva din titlurile de până acum?
Prima scriitoare publicată de noi a fost Dora Alina Romanescu, o autoare cu un potenţial deosebit, care a semnat romanele Blestem, Elmira Mahmudi: o lacrimă pentru eternitate, Distanţe. În colecţia Self Connect a apărut Puterea aprecierii, de Nelsson şi Calaba, o carte despre care cred sincer că ar putea schimba fundamental vieţile celor care o citesc şi care încep să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce le dezvăluie cartea. Suntem pe cale să publicăm De-a bucătarii, de Teodora Rogobete, posibil una dintre cel mai talentate experte în gastronomie din Ardeal. În colecţiile dedicate celor mici, am publicat cărţi de colorat şi urmează o serie de titluri spaniole care sunt sigur că îi vor delecta pe cei mici: Cărţile n-au fost mereu aşa de Gabriel Glasman şi Ileana Lotersztain şi Şcoala nu a fost mereu aşa de Pablo Pineau şi Carla Baredes.
-Cum va fi drumul din acest punct spre viitor?
-Sper să publicăm cât mai multe cărţi bune şi să ne formăm un public fidel, căruia să îi satisfacem toate necesităţile literare.
-Ce ne pregătiţi în viitorul apropiat?
-Multe cărţi bune care se vor impune pe piaţa editorială nu doar prin prezenţă, ci şi prin modalitatea de promovare a lor. Nu vreau sa intru în detalii pentru că ar însemna să stric supriza.
-Cum ar fi viaţa fără cultură?
-Nici măcar nu îmi pot imagina un răspuns. Cu siguranţă, foarte gri.
-Pot salva cărţile lumea...
-Asta depinde numai de cititori. Cărţile ne ajută, dar numai noi suntem cei care pot schimba ceva, pornind de la cele descoperite în paginile scrise.

0 comentarii:

luni, 17 ianuarie 2011

Poze- Dora Alina Romanescu



0 comentarii:

vineri, 7 ianuarie 2011

La multi ani, scumpa mea IOANA - ALBERTA!



LACRAMIOARA spunea:

Fie ca aceasta zi sfanta , al carui nume il porti, sa-ti deschida poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu sa-ti dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, sanatate, impliniri, alaturi de parintii, bunicii si toti cei care te iubesc!
La multi ani, micuta Ioana-Alberta!

Raluca Elena spunea...
In aceasta zi sfanta, cand micuta Ioana isi va sarbatori pentru prima data frumosul nume pe care-l poarta, ii doresc sa fie sanatoasa, sa aiba o viata frumoasa alaturi de parintii si bunicii sai, Dumnezeu sa-i vegheze pasii si norocul sa nu o ocoleasca niciodata!
La multi anisori!
Doamna Dora, sa va bucurati ani multi de-acum inainte de aceasta minune din viata dvs, Ioana.

Laura N. spunea...

LA MULTI, MULTI ANI pentru micuţa Ioana Alberta, această graţie a lui Dumnezeu, înnobilată cu strălucire!
Doresc familiei, părinţilor, bunicilor şi apropiaţilor, care au primit acest D.A.R. de la Dumnezeu, multă sănătate şi viaţă lungă cu multe zile de sărbătoare în sufletul creştinilor, care astăzi îl slăvesc pe sfântul Ioan, botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.. Îi doresc acestui drag pui al sufletelor voastre, să se bucure de viaţă alături de voi, cu sănătate, cu multă dragoste şi cu noroc.
Laura N.

BUGAN MIHAELA. PODU TURCULUI. spunea...

-"Fie ca .DUMNEZEU.sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes,fericire si prosperitate."LA MULTI ANI!IOANA.ALBERTA.sa fi cea mai fericita persoana de pe pamant si sa-i bucuri pe parintii si pe bunici tai.CU drag MIHAELA.
7 ianuarie 2011, 23:51

Dana Dej spunea...

In aceasta zi minunata, eu iti doresc sa-ti traiesti viata asa incat sa nu-ti para rau de niciun pas facut, de niciun zambet daruit si sa ai puterea sa lasi in urma tot ceea ce te supara, pentru a putea fi fericita!D-zeu sa-ti indrume pasii pe cele mai bune carari ale vietii!!!LA MULTI ANI,draga Ioana!
DANA-Dej

2 comentarii:

joi, 6 ianuarie 2011

Lansare Antologie- PERSONALITATI ROMANE SI FAPTELE LOR

0 comentarii: