Dora Alina Romanescu

marți, 2 februarie 2010

Preocupari

Dora Alina Romanescu

prezenta la manifestarea de la Buzau

"Merita sa citesti
"
 Sambata 16 mai 2009, la Buzau, la sala Teatrului "George Ciprian" a avut loc o prezentare de carte a doamnei Dora Alina Romanescu, scriitoare din Mangalia, insotita de poetul de origine buzoiana, Ion Rosioru, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Criticul a prezentat fiecare roman, din cele sase pe care le semneaza Dora Alina Romanescu, cu deosebita atentie si sensibilitate, evidentiind naturaletea, profunzimea si autenticitatea cu care autoarea pune in pagina segmente din viata romanului crestin. Fiecare roman impartaseste povesti de viata, ale noastre, ale romanilor si o data ce o carte semnata Dora Alina Romanescu a patruns in mana unui cititor, lectura te fascineaza, te prinde in mreje, te tine captiv, pana ce finele cartii a fost atins, peregrinandu-te prin lumea pe care Dora o creeaza intr-o lumina aparte si o reda celor ce iubesc cartile. 

Doua dintre romane "Gara Centrala"si "Marturii de iubire" sunt niste "biografii romantate", dupa cum le numeste criticul Ion Rosioru, al caror protagonist este unul dintre cei mai indragiti artisti ai nostri, Paul Ciprian Surugiu-Fuego. Celelalte romane:"Dealul Comorii", "Distante", "Blestem"si "Elmira Mahmudi-O lacrima pentru eternitate redau aspecte din viata romanilor crestini sau de alta etnie(tatara-in cazul "Elmira Mahmudi-o lacrima pentru eternitate). Romanele, adevarate lectii de viata ne trimit catre bucuriile, tristetile si lupta oamenilor de a nu cadea prada vicisitudinilor vietii, de a se mentine onesti sub imbratisarea lui Dumnezeu si de a nu-si pierde speranta care da curs vietii-cea mai de pret comoara pe care o avem. Prin suisurile si coborasurile vietii, oamenii traiesc momente in care isi inalta aripile sufletului care aduna in jurul lui frumuseti de nebanuit, isi traiesc din plin iubirea-cel mai frumos, cel mai nobil, singurul sentiment sacru pe care sufletul omenesc il poate izvori.

Manifestarea culturala a purtat numele "Merita sa citesti", actiune in cadrul proiectului national "Sa citim pentru mileniul III!", menita sa promoveze valorile cultural-artistice. Organizatorii au fost Gradinita cu Program Prelungit nr8 - Buzau, Dumitra Constantin si Crina Nicoleta Podaru. La sfarsitul actiunii de sambata a avut loc un program artistic in care au evoluat tinere sperante ale Buzaului. Pe scena au cantat:Alexandru Petcu, Cristina Chelaru, eleva a Liceului B. P. Hasdeu, Bianca Ecaterina Podaru-eleva a Scolii G. E. Palade, Oana Tau-eleva a SC. Normale Spiru C. Haret. De la Mangalia au sosit special pentru aceasta manifestare, interpretele Andreea Rusu si Elise Opris care au incantat buzoienii nostri cu voci deosebite. Nici dansatorii nu s-au lasat asteptati. Au evoluat: Ansamblul "Ciobanasul" din comuna Manzalesti(satul natal al poetului Ion Rosioru), "Fantezie in alb si negru" si Carmen Constantin, sub indrumarea doamnei Tatiana Hanganu. Spectatorii au avut si un moment de teatru pe care l-a sustinut echipa de teatru a Scolii Normale "Spiru. C. Haret". Incheierea a fost facuta de doamna Lilica Ionita-nevazatoare, care pe deasupra a cantat fara microfon si lumini, lucruri de care s-au bucurat colegii dumneaei care tocmai isi incheiasera programul. Angajatii teatrului au retezat 30 minute, din timpul de 3 ore pe care organizatorii il obtinusera prin sprijinul domnului Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau si nu au mai avut rabdare sa mai acorde 2 minute unei interprete nevazatoare care a doinit parca a jale, incantand intreaga sala. Scriitoarea Dora Alina Romanescu a ramas uimita de "ospitalitatea buzoienior", mai degraba a unei instituitii cu care organizatorii avusesera o intelegere si din multimea buchetelor de flori pe care le primise de la admiratori, a ales unul pe care i l-a daruit cantaretei, imbratisand-o si incurajand-o pentru a putea trece mai usor peste aceasta umilinta. Desi fusesera invitati afara de catre angajatii teatrului, spectatorii nu s-au ridicat pana ce doamna Lilica Ionita nu a terminat de doinit. Unde or fi bunul simt si altruismul romanului din cartile scriitoarei mangaliote care tocmai fusesera comentate?

Luni, manifestarea"Merita sa citesti" s-a continuat la Calvini, in cadrul "Sarbatorilor Scolii", la care a fost invitata si doamna Dora Alina Romanescu. Aici a fost prezentata de catre dl Ion Rosioru si sotia acestuia, doamna Zenovia Rosioru care au vorbit despre carti semnate cu acest nume, intr-un cadru, placut impresionat de oaspetii veniti din Constanta.

La Cislau scriitoarea a avut o intalnire cu o admiratoare care o astepta emotionata si care desi sufera de o boala care o impiedica sa mearga, a depus eforturi pentru a o astepta in picioare.

Luni, spre seara, oaspetii din Mangalia au luat drumul spre casa.

ZENOVIA ROSIORU

3 comentarii:

  1. Doamna Dora,
    Va stimez si va apreciez pentru tot ceea ce faceti, dar in primul rand pentru ca am reusit prin cartile scrise de dvs., sa il cunosc mai bine pe Paul (FUEGO),acest minunat OM si ARTIST.
    Va multumesc !
    Sa va dea Dumnezeu multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Suflet senibil transpus intr-un fara de sfarsit si tulburator poem in proza,aceasta este creatia doamnei cu chip si inima de copila care se numeste Alina Dora Romanescu.Florin Varlan Neamtu cu dragoste si nesfarsita admiratie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Suflet senibil transpus intr-un fara de sfarsit si tulburator poem in proza,aceasta este creatia doamnei cu chip si inima de copila care se numeste Alina Dora Romanescu.Florin Varlan Neamtu cu dragoste si nesfarsita admiratie.

    RăspundețiȘtergere